Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa ziemniaczana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zupa

bulion drobiowy 1 litr
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 0,5 kg
por 0,5 szt
natka pietruszki 1 łyżka
cebula 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól i pieprz 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki
ziele angielskie 3 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

dodatkowo

boczek wędzony 6 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: zupa ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki, a cebulę w kostkę.
Krok 1 - zupa ziemniaczana foto
2
Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa. Bulion gotujemy.
Krok 2 - zupa ziemniaczana foto
3
Plastry boczku rozkładamy na papierze pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy je około 20 minut aż z plastrów zrobią się chipsy. Następnie wyjmujemy z piekarnika.
Krok 3 - zupa ziemniaczana foto
4
Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy przyprawami i hartujemy śmietaną. Podajemy z chipsami boczkowymi i natką pietruszki.
Krok 4 - zupa ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 03.10.2016 08:39
Super ten bekon wygląda :)
Wafelek2601 22.09.2016 20:03
Bardzo lubię taką zupkę
Ania321 22.09.2016 16:10
Wygląda bardzo smacznie :)
Konczi 22.09.2016 15:35
Wygląda przepysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak