Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z jagodami

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

drożdże świeże 25 gramów
cukier trzcinowy 100 gramów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 70 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.25 łyżeczki
mleko 200 gramów
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka 400 gramów

Nadzienie:

serek waniliowy 150 gramów
budyń śmietankowy 2 łyżki
jagody 1 szklanka

Lukier:

cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z jagodami

Kroki postępowania

1

Drożdże pokruszyć do miski, dodać po 1 łyżce cukru i mąki oraz 1/4 szklanki mleka. Zaczyn wymieszać i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Do głębokiej miski przesiać mąkę. Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, wanilią i pozostałym mlekiem. Całość wlać do mąki. Dodać zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką.

Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto w końcowej fazie wyrabiania powinno być gładkie i lśniące.

Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto
2

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. godzinie) przełożyć na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. Uformować prostokąt o wymiarach ok. 20x50 cm.

Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki.

Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto
3
Umyte, osuszone jagody rozłożyć na twarożku.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto
4

Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Całość pokroić w kilkucentymetrowe plastry ok. 12 sztuk.

Prostokątną blachę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane plastry ciasta ułożyć w blaszce, nadzienie powinno być na spodzie i na wierzchu, zachowując odstępy.

Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto
5

Blaszkę z bułeczkami odstawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.

Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto
6

Jagodzianki piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.

Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto
7

Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i otrzymanym lukrem udekorować przestudzone bułeczki.

Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 23.09.2016 21:00
U babci zawsze wszystko smakowało wyjątkowo :)
Babeczka35 23.09.2016 07:00
Smakowite drożdżówki.
Ada-Gaba 22.09.2016 22:34
moje ulubione: )
MałaMi89 22.09.2016 22:30
Wyglądają mega apetycznie, ale dzięki tej czerwonej osłonce na szklankę poczułam się jak u Babci! A tam takie drożdżówki smakowały zawsze najlepiej!;)
RenataZ-et 22.09.2016 20:40
bardzo apetyczne!
Agnieszka-87-25 22.09.2016 17:52
zjadła bym takie
kasia.s 22.09.2016 17:01
Super pomysł :)
Bernadeta1 22.09.2016 16:11
palce lizać takie drożdżówki
ben-ka 22.09.2016 15:33
Uwielbiam...są pyszne !
kd045 22.09.2016 13:29
smakowite ;]
Mniam 22.09.2016 12:30
Z chęcią zjadłabym takie drożdżówki na śniadanie ;)
Edith85 22.09.2016 11:54
Smakowite :-)
bryndzia93 22.09.2016 11:46
Pyszne drożdżówki :)
mysza75 22.09.2016 11:25
jakie dobre ślimaki mniam
Wacław 22.09.2016 11:01
bardzo apetyczne :-)
mirosława4 22.09.2016 10:44
apetyczne !
Krystyna32 22.09.2016 09:45
pyszności :)
bietka 22.09.2016 08:50
smaczne drożdżóweczki :)
Madzai 22.09.2016 08:23
Aż ślinka cieknie:)
gusia1000 22.09.2016 00:48
Na pewno smaczna.
jagoda5913 22.09.2016 00:10
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak