Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowy na Dzień Matki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

jaja 6 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier 2/3 szklanki
olej 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
esencja waniliowa
sól 1 szczypta

Gotowany krem serowy

ser twarogowy 250 g
margaryna 250 g
cukier puder 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 1/2 szklanki
jaja 2 szt

Do dekoracji

brzoskwinie w puszce
galaretka brzoskwiniowa 2 szt

Ponad to

syrop brzoskwiniowy 100 ml
likier brzoskiwiniowy 100 ml
masło lub margaryna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Porada

Do tortu zużyłam tylko połowę biszkopta. Można wykorzystać wszystkie blaty, jednak należy zwiększyć ilość kremu. Można również zrobić biszkopt z połowy składników, jednak należy również wtedy zmniejszyć czas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy na Dzień Matki

1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.
2.
Krem: Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia. Budyń, ser, mleko i jaja zmiksować. Kiedy margaryna będzie już letnia dodać do niej ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotować ser,aż do pierwszych bąbelków na powierzchni cały czas mieszając. Kiedy tylko zacznie się gotować natychmiast zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas przemieszać aby nie powstał nam kożuch.
3.
Galaretki brzoskwiniowe przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt przeciąć na 4 blaty. Do tego tortu potrzebne nam będą tylko dwa.Syrop brzoskwiniowy i likier wymieszać razem. Blaty nasączamy przygotowaną mieszanką z syropu i alkoholu. Zimny krem serowy dzielimy na dwie części i smarujemy nim blaty. Górę tortu ozdabiamy brzoskwiniami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do czas całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 21.09.2016 18:25
pięknie udekorowany
2milutka 21.09.2016 18:18
Pyszne ciacho ;)
Franciszek 21.09.2016 16:42
super ciasto
Futka 21.09.2016 12:05
Cudny i bardzo smakowity tort :)
Ania321 21.09.2016 12:03
pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak