Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
jajko 5 sztuk
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 15 gram
margaryna 250 gram
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 2 sztuki
olej 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 15 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ze śliwkami

Ciasto: 400 g mąki, 250g margaryny , 5 żółtek, 15 g proszku do pieczenia, 3 łyżki drobnego cukru - wszystko ugniatamy. Dzielimy na 2 cześci w proporcji 60% i 40% i do zamrażalnika na dwie godziny. Pianka: 5 białek, szkl cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu śmietankowego, pół szkl. oleju. Ubijamy białka stopniowo dodając cukier potem cukier waniliowy budynie i olej. Dno blachy wylepiamy ścierając na tartce większą cześć. Podpiekamy 20 min 180 stopni. Potem trzeba ostudzić wyłożyć pianę i na to układamy owoce w moim przypadku śliwki ale mogą być kwaśne jabłka truskawki wedle gustu, ścieramy na tartce druga część ciasta i do piekarnika na 40 min 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak