Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13

odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • kasza pęczak

    250 g
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • Kostki rosołowe Kucharek

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • kurki

    200 g
  • szczaw siekany Smak

    2 łyżki
  • szpinak baby

    2 garście
  • serek mascarpone

    100 g
  • ser bursztyn tarty

    100 g
  • masło

    3 łyżki
  • jajka

    2
  • olej do smażenia

Do smaku

  • cząber

  • liść lubczyku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Do dekoracji

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13
Przygotowujemy wywar z włoszczyzny w garnku, dodajemy do niego kostkę rosołu z kury.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę aż się lekko zrumieni. Dodajemy kaszę pęczak (surową, niepłukaną). Kiedy pęczak stanie się jaśniejszy dodajemy partiami - około 5 chochli wcześniej przygotowanego rosołu (do garnka z rosołem wstawiamy sitko, nabieramy partiami rosół chochlą bez warzyw). Gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli kasza wchłonie zbyt wiele rosołu zbyt szybko, dolewamy go więcej.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13
Kurki kroimy na mniejsze części i dodajemy do napęczniałej kaszy. Mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku lubczykiem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy delikatnie pokrojony szpinak oraz 2 łyżki szczawiu. Całość doprawiamy niewielką ilością cząbru.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i smażymy na nich jajka sadzone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W trakcie smażenia podlewamy masłem z patelni.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Grzyby leśne z pęczakiem i sadzonym jajkiem, odc. 13
Pod koniec gotowania kaszy dodajemy serek mascarpone, 1 łyżkę masła oraz starty ser. Kaszę podajemy z jajkiem sadzonym. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat