Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe, które "samo się robi"

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 5 szt
mąka tortowa 5 szkl
cukier 1 szkl
cukier wanilinowy 1
mleko 1 szkl
olej roślinny 3/4 szkl
drożdże świeże 10 g

kakao

kakao 4 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 1 łyżka

kruszonka

cukier puder 40 g
masło 80 g
mąka 120 g

Porada

Na ciasto można też wyłożyć dowolne owoce.

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe, które "samo się robi"

Ciasto najlepiej przygotować w misce lub innym naczyniu z szerokim dnem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na dno miski pokruszyć drożdże. Następnie rozsypać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wylać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli.

Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.

Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Można to także zrobić mikserem.

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i rozetrzeć palcami.

Składniki na kako połączyć w garnku na małym ogniu często mieszając.

Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy masą kakaową i posypujemy kruszonką.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp 180 C.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 19.09.2016 12:50
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak