Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak mięsny z ogórkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 35 g
mleko 2% 255-260 ml
olej rzepakowy 50 ml
cukier szczypta
sól 3/4 łyżeczki
przyprawy suszone pomidory z czarnuszką

nadzienie mięsne

mięso wieprzowe zmielone 1 kg
pierś z kurczaka 250 g
cebula biała 2
kasza manna 4 łyżki
szynka wędzona 125 g chuda
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz czerwony
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
bułka czerstwa 1
mleko ok. 60 ml do bułki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
ząbki czosnku 2 szt

dodatkowo

jajko ugotowane na twardo 5 sztuk
ogórek zielony 4-5 sztuk
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól do smaku
lubczyk świeży kilka listków

warstwa czerwona

jagody goji 50 g
suszone pomidory 140 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak mięsny z ogórkami

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i polewamy odrobiną letniego mleka. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Kulebiak mięsny z ogórkami foto
2
Szynkę kroimy w kostkę. Piersi kurczaka posypujemy pieprzem cytrynowym i lekko przesmażamy. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, jajko z kaszą manną i delikatnie mieszamy. Następnie dokładamy szynkę i ostudzone piersi.
Ciemkie plasterki ogórków posypujemy pieprzem cytrynowym i lekko przesmażamy. Jagody goji zalewamy gorącą wodą, odcedzamy i łączymy z posiekanymi suszonymi pomidorami.
Krok 2 - Kulebiak mięsny z ogórkami foto
3
Formę owalną 34X20 cm wykładamy ciastem. Na spód kładziemy połowę mięsa mielonego a na nie rozkładamy plasterki ogórka i posypujemy siekanym lubczykiem.
Krok 3 - Kulebiak mięsny z ogórkami foto
4
Na warstwę ogórków kładziemy połówki jajek. Miejsce pomiędzy jajkami wypełniamy drugą połową mięsa.
Krok 4 - Kulebiak mięsny z ogórkami foto
5
Na mięso kładziemy suszone pomidory. Resztą ciasta ozdabiamy górę. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Najpierw w 180 C, potem dopiekamy w 160-150 C.
Smacznego.
Krok 5 - Kulebiak mięsny z ogórkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 20.09.2016 12:27
nigdy nie jadłam
Grazyna0211 20.09.2016 09:00
smaczne danie
ania2610 19.09.2016 16:30
przepiękny, aż szkoda zaczynać :)
sezamek 19.09.2016 15:23
cudowny i smaczny:)
halina17 19.09.2016 14:48
Kulebiak jak tort :)
Patrycja33 19.09.2016 13:49
piekny kulebiak!
KORAL 19.09.2016 13:39
Dziękuję Wam, niem mam dobrego zdjęcia bo kulebiak robiłam do sesji zdjęciowej i szybko poszedł.:)
Joanna Kryla 19.09.2016 13:27
Ależ przepieknie wygląda te kulebiak-aż chce się zjeść:)
benka 19.09.2016 13:18
Wyśmienite :)
Konczi 19.09.2016 12:32
ależ cudnie wygląda, pycha !
Edith85 19.09.2016 12:22
Super danie
mirosława4 19.09.2016 11:53
apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak