Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże suche 7 gram
cukier trzcinowy 1/4 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko 250 gram
sól 1/2 łyżeczki
masło 70 gram roztopionego
jagody 1 szklanka
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki inaczej

Kroki postępowania

1
Mąkę, mleko, drożdże, cukier, sól i jajka dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Jagodzianki inaczej foto
2
Dodać roztopione masło i dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 2 - Jagodzianki inaczej foto
3
Jagody opłukać i osuszyć. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier i wymieszać.
Krok 3 - Jagodzianki inaczej foto
4
Ciasto rozwałkować na cienko i na nie wyłożyć jagody.
Krok 4 - Jagodzianki inaczej foto
5
Ciasto zwinąć jak roladę. Kroić na kawałki o szerokości ok. 2cm.
Krok 5 - Jagodzianki inaczej foto
6
Układać na formę do pieczenia. Posmarować na wierzch roztrzepanym jajkiem i można posypać odrobiną cukru.
Piec około 45-50 minut w 180stopniach.
Krok 6 - Jagodzianki inaczej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 19.09.2016 10:49
Zjadłabym jedną :)
kasia.s 19.09.2016 10:08
Pyszności:) z zimnym mlekiem, mega :)
Aleksandra/Olcia 19.09.2016 08:48
ale smakowite
Łukasz15 18.09.2016 22:06
Super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak