Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem pieczarkowym

5.0
(138)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na kopytka

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2
sól
oliwa

Na sos pieczarkowy

pieczarki pół kg
cebula
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
kwaśna śmietana 300 ml
sól i pieprz
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem pieczarkowym

Tradycyjne kopytka. Pomysł na szybki obiad. Można je jeść bez dodatków, polane tylko masłem, bądź bułką tartą, z sosami mięsnymi. Lecz ja je najbardziej lubię z sosem pieczarkowym.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotowałam, przepuściłam przez praskę. Ziemniaki wymieszałam z jajkami i z solą i dosypując mąkę wyrabiałam ręką ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne, nie może być twarde. Z ciasta formowałam wałki i kroiłam je na kawałki, takie mniej więcej 2 cm.

W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i oliwę i wrzucałam kopytka partiami.

Po wypłynięciu na wierzch wyjęłam je łyżką cedzakową. sos pieczarkowy Pieczarki obrałam i pokroiłam na plasterki.

Na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pieczarki i posoliłam. Smażyłam na dużym ogniu często mieszając dotąd aż cały sos odparuje.

Dodałam masło, wymieszałam.

Następnie dodałam śmietanę i chwilkę gotowałam na małym ogniu, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wsypałam też sporo pokrojonego koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak