Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone z warzywami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
cebula czerwona 2 sztuki
marchew 3 sztuki
seler naciowy
papryka czerwona 2 sztuki
por (biała część)
batat 2 sztuki
ząbek czosnku kilka sztuk
pomidorki koktajlowe
ziemniaki 10 małych
oliwa
sól i pieprz
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Czosnek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone z warzywami

Proste, klasyczne danie ale jakże rewelacyjne w smaku. Nasze kubki smakowe mogą zwariować na punkcie pieczonych warzyw

Przygotowanie:

Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wrzucić do miski, skropić oliwą, dodać przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, wymieszać, natrzeć i odstawić na kilka minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Młodych ziemniaków nie obieramy i nie kroimy, najlepiej jakby były jak najmniejsze, paprykę kroimy na szerokie paski, bataty, seler naciowy, por, cebulę czerwoną, marchewkę kroimy na większe kawałki. Pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku idą w całości.

Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy udka wraz z ziemniakami i batatami. Po upływie pół godziny pieczenia dokładamy resztę warzyw i pieczemy jeszcze przez ponad pół godziny aż będą miękkie, zrumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 19.09.2016 11:57
smaczna propozycja
kasia.s 19.09.2016 10:08
Pyszny obiad :)
MAR3STA 18.09.2016 18:37
Smaczne danie
AZgotuj 18.09.2016 17:37
ślicznie wypieczone :)
Renataj 18.09.2016 16:49
Apetyczne mięsko i pyszniutkie ziemniaczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak