Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

twaróg 400 g tłustego w kostce
ogórek kiszony 2 szt
cebula czerwona 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek

Zalewa

woda 500 ml
sos sojowy 3 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Sos

majonez 150 g
śmietana 18 proc 200 g
sos sojowy 3 łyżeczki
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Ser po gruzińsku z ogórkami i cebulką

Ser kroimy w plastry grubości ok 1-1,5 cm i układamy na półmiskach (mnie wyszły 3 takie jak na zdjęciu). Składniki zalewy dokładnie mieszamy, zalewamy nią ser i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ser osączamy z zalewy. Majonez mieszamy dokładnie ze śmietaną, sosem sojowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ser ułożony na półmiskach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Ogórkami, cebulą i natką pietruszki posypujemy ser w sosie i dostawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 17.09.2016 11:44
Dobry przepis.
Aleksandra/Olcia 17.09.2016 11:38
smakowite ,zjadłabym na śniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak