Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka rumowa z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 15 dag
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
cukier puder 15 dag
rum 2 łyżki
rodzynki 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana 5 dag
mąka pszenna 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

POLEWA

cukier puder 10 dag
rum 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka rumowa z rodzynkami

Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek.
Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i rumu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 16.09.2016 15:50
Fajna ta babka i forma też:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak