Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo"

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 85 g
młody jęczmień sproszkowany 20 g
jajko 3 sztuki
cukier 135 g
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
sól szczypta

krem

masło 220 g
orzechy laskowe 250 g
mleko 2% 250 ml
cukier puder 60 g
miód prawdziwy 2 łyżki

masa jabłkowa

jabłko kwaśne 1200 g ( bez gniazd)
cukier 3 czubate łyzki
galaretka agrestowa 2 sztuki
woda 100 -130 ml
Imbir kandyzowany ok. 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo"

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy z cukrami do białości.
Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem i po łyżce dodajemy do ubitych jajek.
Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
Krok 1 - Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo" foto
2
Boki tortownicy 22 cm wykładamy folią i na spód kładziemy przestudzony biszkopt. Dobrze jest troszkę ściąć wierzch ciasta , aby lepiej widoczny był jego zielony kolor.
Krok 2 - Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo" foto
3
Cząstki jabłek prażymy z dodatkiem wody i cukru, gdy zmiękną odstawiamy z palnika dodajemy posiekany imbir i wsypujemy galaretki, dobrze mieszamy. Gdy lekko przestygnie wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo" foto
4
Do gorącego mleka wsypujemy drobno zmielone orzechy, dodajemy miód , mieszamy i studzimy. Część całych orzechów zostawiamy do dekoracji.
Do ubitego masła dodajemy po łyżce cukier puder i ostudzone orzechy.
Masę przekładamy na stężałe jabłka. Całość wstawiamy do lodówki.
Potem zdejmujemy folię , orzeszki polewamy płynnym miodem.
Polecam.
Krok 4 - Zielone jabłkowo-imbirowe " Niebo" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.09.2016 10:37
bardzo ciekawe ciacho
gusia1000 16.09.2016 16:49
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak