Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadaniowe placuszki ryżowe (na mące ryżowej)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 M
mleko 2% 2 łyżki
mąka ryżowa 3/4 szklanki
jogurt naturalny 180 g
cukier trzcinowy 1 i 1/3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat większa szczypta
olej kokosowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe placuszki ryżowe (na mące ryżowej)

Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, dodajemy jajko i mieszamy widelcem. Następnie wsypujemy mąkę, znów mieszamy. Kolejno dodajemy cukier, szczyptę sody i mleko, znów całość mieszamy.

Placuszki smażymy na oleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta.

Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku wanilii i rumu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 18.09.2016 20:33
Zapraszam :) Często robię takie na śniadanie ;)
mirosława4 16.09.2016 10:50
zjadłabym porcyjkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak