Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe świderki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 2
drożdże 50 g
mleko 160 ml
olej rzepakowy 55 ml
cukier 50 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka

nadzienie

cynamon Prymat 1 łyzeczka
cukier 3 łyżeczki
białko do smarowania

lukier

cukier puder 3 czubate łyżeczki
woda gorąca 1-1,5 łyżeczki
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe świderki

Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy pokruszone drożdże. Żółtka ubijamy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn,ubite żółtka, cukier waniliowy i olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy do momentu jak ciasto swobodnie zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienkie prostokąty . Plastry smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Plastry ciasta składamy na pół, następnie łączymy ze sobą dwa końce i skręcamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wyrośnięte ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy posmarować je lekko białkiem , pieczemy ok.20-30 minut. Na lukier rozcieramy cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Bułeczki polewamy lukrem gdy lekko ostygną.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 04.07.2017 14:54
bardzo dobre są
Joanna Kryla 16.09.2016 08:04
Fajne śniadanko:)
Babeczka35 16.09.2016 07:00
Porywam jednego świderka.
Iwusia 15.09.2016 23:47
pyszne są
MAR3STA 15.09.2016 21:41
pyszne na śniadanie
Linka2107 15.09.2016 21:28
|Pyszności :)
IKrakowianka 15.09.2016 21:19
wyglądają super!
wwwiolka 15.09.2016 21:10
Bardzo fajny przepis.
Motorek 15.09.2016 20:30
fajne śniadanie
benka 15.09.2016 19:50
pyszne świderki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak