Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne węgierskie leczo z cukini i kabaczka

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczek
cukinia
papryka czerwona 2 szt
pieczarki 350 g
cebula 2 szt
papryczka chili
pomidory krojone z puszki
boczek wędzony 250 g
kiełbasa podwawelska 250 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
olej 4 łyżki

Porada

Jeżeli nie lubimy ostrych potraw, należy pozbyć się gniazda nasiennego z papryczki chili przed dodaniem do potrawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne węgierskie leczo z cukini i kabaczka

1.
Kiełbasę i boczek pokroić w grubą kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i również podsmażyć na pozostałym oleju. Zezłoconą cebulę wrzucić do żeliwnego garnka.
2.
Kabaczek obrać ze skóry, pokroić w plastry, pozbawić nasion i pokroić w gruba kostkę (ok 2 cm x2 cm) Cukinię tylko umyć , nie obierać, również pokroić w grubą kostkę. Również pieczarki i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę tak samo pokroić.
3.
Warzywa dołożyć do cebuli i podlać ok 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić, aby warzywa miały się w czym dusić. Dusić wszystko ok 30 min.
4.
Po 30 min dodać pomidory z puszki (ja miałam całe koktajlowe, ale można dodać krojone), bardzo drobno posiekana papryczkę chili wraz z pestkami, oraz przecier pomidorowy i podsmażony boczek z kiełbasą, dusić jeszcze 10 min. Doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, słodką papryką, solą i pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 15.09.2016 19:50
pyszne leczo :)
Konczi 15.09.2016 19:21
Pysznie wygląda - uwielbiam !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak