Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z indyka w sosie koperkowo-śmietanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na 20 klopsików

mięso gulaszowe z indyka 200 g
papryczka chili 1 szt
natka pietruszki
cebula 1 szt
kajzerka 1/2 szt
ząbki czosnku 2 szt
jajko
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
mąka pszenna 2 łyzki
oliwa

Na sos

bulion drobiowy 1/2 litra
śmietana 18 proc 100 g
koper świeży 1/2 pęczka
marchewki 2 szt
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z indyka w sosie koperkowo-śmietanowym

1.
Mięso z indyka zmielić, dodać namoczoną w wodzie bułkę. Cebulę, paprykę (bez gniazd nasiennych), natkę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Dodać jeszcze jajko, doprawić i wyrobić na gładką masę. Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron.
2.
Klopsiki zalać bulionem,dodać pokrojona w półplasterki marchewkę zagotować, dodać śmietanę i ponownie zagotować, ewentualnie doprawić. Dusić aż marchewka będzie miękka. Na samym końcu dodać posiekany koperek. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pobitegarybarbary 15.09.2016 15:05
Klopsiki wyglądają jak te podawane w znanym sklepie z wyposażeniem wnętrze:) Bardzo je lubię.
Aleksandra/Olcia 15.09.2016 12:58
apetyczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak