Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z chlebkami naan
Z drożdży, ciepłego mleka oraz cukru robimy zaczyn, zostawiamy w ciepłym miejscu aż zacznie pracować Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, jogurt, 2 łyżki oleju, sól oraz rozczyn. Wyrabiamy miękkie delikatne ciasto.Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już gotowe dzielimy je na 10/12 części, wałkujemy i formujemy 10-12 placuszków w kształcie łezki. Posypujemy sezamem lub czarnuszką.Pieczemy w 250 stopniach, na najwyższej półce piekarnika na wyłożonej folią i posmarowanej olejem blaszce. Najlepiej jest ustawić piekarnik na funkcję grilla i kiedy placuszki się zrumienią przewrócić je na druga stronę.
2.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone papryki, chwilę podsmażać , następnie dodać mięso, pokrojone suszone pomidoryi przyprawy. Kiedy mięso jest już podsmażone dodać pomidory i przecier oraz szklankę wody dusić przez ok. 15 min, po tym czasie dodać kukurydzę i fasolę przepłukane na sitku. Zagotować ewentualnie doprawić. Podawać z jeszcze ciepłymi chlebkami naan. Smacznego!