Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 500 g
słonecznik łuskany 50 g
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
drożdże świeże 50 g
masło 2 łyżki
mleko ciepłe 250 ml
woda ciepła 100 ml

Porada

Takie pieczywo jest zdrowe i pyszne-również na ciepło.

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło.( Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące). Dodajemy 3 łyżki żytniej mąki, cukier i drożdże. Mieszamy wszystko razem aż do rozpuszczenia drożdży. Zostawiamy aby zaczyn zaczął pracować
Krok 1 - Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem foto
2
Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy do niego resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w mikserze. Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoja objętość.
Krok 2 - Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem foto
3
Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z niego 4 wałki o długości blachy, każdy wałek skręcamy kilka razy. Bagietki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 min wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 25 min. Smacznego!
Krok 3 - Rustykalne bagietki z mąki żytniej ze słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak