Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 4
szynka wędzona 200 g
jajko 4
cebula 1
ząbek czosnku 2
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
oregano
chilli szczypta
natka pietruszki

Porada

Moja wersja smażonego na patelni bardzo smacznego, aromatycznego dania z kuchni tunezyjskiej na bazie dojrzewających w słońcu pomidorów, wyrazistej cebulki, pachnącej wędzonki, jajek i świeżej natki z pietruszki. Idealne na sycące śniadanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu

Kroki postępowania

1
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Krok 1 - Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu foto
2
Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną wędlinę, dodać drobno posiekaną cebulę z czosnkiem i lekko zeszklić, następnie dodać pomidory i smażyć do momentu aż pomidory się rozpadną. Doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, doprawić je solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek.
Krok 2 - Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu foto
3
Całość posypać posiekaną świeżą natką z pietruszki.
Krok 3 - Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.09.2016 08:48
bardzo smacznie wygląda ten bałagan
Renataj 14.09.2016 19:37
Wielki bałagan ale bardzo apetyczny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak