Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 130 g
jajko 1
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
sól szczypta

Dodatkowo

gruszki 500 g (waga po obraniu)
baton 250 g (snickers )
cukier brązowy 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
cukier do posypania brzegów
jajko do posmarowania brzegów
oliwa do wysmarowania blachy
cukier puder do posypania tarty

Porada

Szybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem ciasto na bazie świeżych gruszek, chrupiących delikatnie słonych orzeszków, które idealnie komponują się ze słodką, mleczną czekoladą to moja propozycja na owocowe, sezonowe ciasto.

Przepis i sposób przygotowania na: Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Batony snickers pokroić w kawałki o grubości 50mm.
Krok 1 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
2
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
Krok 2 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
3
Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami snickersa, oraz plasterkami gruszki pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu.
Krok 3 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
4
Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
Krok 4 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 17.09.2016 17:44
cudowna tarta , zabieram :)
wyattearp 14.09.2016 11:54
moje smaki !!! :)
Mniam 14.09.2016 10:53
Fajny pomysł z tymi batonikami, tarta musi smakować obłędnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak