Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
mleko ciepłe 200 ml
woda ciepła 125 ml
sól 1 i 1/2 łyżeczki
margaryna 50 g
cukier 1 łyżeczka
pesto 120 g
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 4 szt

Porada

Ja do moich bułeczek użyłam pesto czerwonego, można je również zrobić z zielonym pesto

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto

Kroki postępowania

1
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczął pracować Margarynę rozpuszczamy i studzimy.. Kiedy zaczyn już pracuje dodajemy mąkę, sól i wodę, wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy jeszcze ok.10 min. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę aby podwoiło swoją objętość
Krok 1 - Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto  foto
2
Do pesto dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm grubości prostokątny placek. Na cieście bardzo dokładnie rozsmarowujemy pesto z czosnkiem.
Krok 2 - Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto  foto
3
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 1 cm roladki-bułeczki. Bułeczki układamy w dość dużej odległości na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st bez termoobiegu.
Krok 3 - Bułeczki czosnkowe z czerwonym pesto  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 14.09.2016 08:42
bardzo apetyczne
benka 13.09.2016 20:04
Apetyczne ślimaczki.
trufelek 13.09.2016 19:41
ciekawy przepis :)
bertpvd 13.09.2016 18:39
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak