Ciasto korzenne z daktylami i gruszkami na mące żytniej

Ciasto korzenne z daktylami i gruszkami na mące żytniej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

NA tortownicę o średnicy 25 cm

  • jajka

    2 szt
  • olej

    1/2 szklanki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka żytnia pełnoziarnista

    1 i 1/2 szklanki
  • jogurt grecki

    1 szklanka
  • płatki owsiane

    1 szklanka
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyzeczki
  • daktyle

    12 szt
  • gruszki

    2 szt
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    2 łyżki

Ponad to

  • masło

    1/2 łyżki
  • mąka żytnia

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto korzenne z daktylami i gruszkami na mące żytniej
Orzechy i daktyle posiekać. Gruszkę pokroić wzdłuż w plasterki. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać 1/2 łyżki mąki.
Krok 2 - Ciasto korzenne z daktylami i gruszkami na mące żytniej
Jaja zmiksować z cukrem, następnie dodać olej i jogurt. Do masy dodać proszek, mąkę , płatki przyprawę do piernika i cynamon zmiksować, kiedy ciasto ma już jednolitą konsystencję wlać je do przygotowanej uprzednio tortownicy.
Krok 3 - Ciasto korzenne z daktylami i gruszkami na mące żytniej
Na cieście ułożyć promieniście pokrojone gruszki, lekko je wciskając w ciasto.
Krok 4 - Ciasto korzenne z daktylami i gruszkami na mące żytniej
Ciasto równomiernie posypać orzechami, migdałami i daktylami. Wstawić do zimnego piekarnika na 80/90 min i piec w temp 180 st bez termoobiegu. 20 min przed końcem pieczenia przykryć wierzch aby orzechy się nie spaliły. Piec do tzw "suchego patyczka" (sprawdzamy wbijając patyczek pomiędzy gruszkami)
Joanna Kryla
Jeżeli nie lubimy wypieków z ciemnej mąki, to samo ciasto, można zrobić z mąką pszenną zachowując proporcje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

13.09.2016 19:37
smaczne ciasto

Franciszek

13.09.2016 12:05
dobre do kawy

Futka

13.09.2016 11:59
Przepyszne i aromatyczne ciasto <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat