Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik śmietanowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

twaróg zmielony 75 dag
jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
budyń śmietankowy 70 g
śmietana kremówka 300 ml

Warstwa śmietanowa

śmietana gęsta 2 szklanki
cukier puder 3 łyżki

Porada

Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebna nam będzie tylko miska i blender.Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik śmietanowy

Kroki postępowania

1
Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Krok 1 - Sernik śmietanowy foto
2
Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o śr 26 cm. Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut.
Krok 2 - Sernik śmietanowy foto
3
Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący sernik z piekarnika rozsmarować śmietanę temp w piekarniku zwiększyć do 180*c i piec jeszcze 12-15 minut, studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny. Po ostudzeniu włożyć do lodówki. Słodkich wypieków!
Krok 3 - Sernik śmietanowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 13.09.2016 13:40
smacznie wygląda
mirosława4 13.09.2016 10:51
poproszę kawałek
dodi 13.09.2016 10:09
pyszny serniczek
Joanna Kryla 13.09.2016 10:07
Sernik wygląda pysznie:)
Aleksandra/Olcia 13.09.2016 10:06
uwielbiam serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak