Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe Kluski - Makaron

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
jajko 2
żółtko jajek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe Kluski - Makaron

Kroki postępowania

1
Na stolnicę przesiej mąkę, w kopczyku zrób dołek. Wbij tam jajka i żółtko.
Krok 1 - Domowe Kluski - Makaron  foto
2
Z tych składników wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie zupełnie gładkie i aksamitne - najlepiej bez podsypywania mąką lub tylko minimalnie.
Krok 2 - Domowe Kluski - Makaron  foto
3
Wyrobione ciasto pokrój na porcje i rozwałkuj na okrągłe placki.
Odłóż je do podeschnięcia.
Krok 3 - Domowe Kluski - Makaron  foto
4
Podeschnięte placki pokrój na paski, a następnie na kluseczki.
Krok 4 - Domowe Kluski - Makaron  foto
5
Pokrojony makaron gotuj do miękkości w osolonym wrzątku.
Krok 5 - Domowe Kluski - Makaron  foto
6
Ugotowany makaron odcedź i przepłucz zimną wodą.
Krok 6 - Domowe Kluski - Makaron  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 04.04.2017 13:47
niema to jak domowy makaron
Habibi 13.09.2016 08:42
uwielbiam domowy makaron :) kiedy robię od czasu do czasu, to suszę sobie część surowego ale zdarzyło mi się też zamrozić na później :)
pestka 13.09.2016 07:44
domowy - najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak