Przepis i sposób przygotowania na: Schab suszony dojrzewający w przyprawach
Schab suszony dojrzewający w przyprawach to przepis na wyśmienitą, domową wędlinę, która na długo pozostanie w pamięci, każdego kto jej skosztował.
Przygotowanie jej jest dość czasochłonne, zajmuje około 14-16 dni. Można podzielić je na kilka etapów: obtoczenie schabu w cukrze, w soli, a na koniec w przyprawach. Do tego dochodzi leżakowanie wędliny w lodówce oraz w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Warto jednak cierpliwie czekać na efekty końcowe.
Suszony schab dojrzewający w przyprawach straci około 30% pierwotnej objętości i będzie smakować wybornie!
Kroki postępowania
Schab dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i obtoczyć w soli.
Nakryć i odstawić do lodówki na 12-15 godzin (jeśli kawałek jest wąski) lub na 24 godziny przy krótkim i szerokim kawałku.