Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab suszony dojrzewający w przyprawach

5.0
(158)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Schab suszony dojrzewający w przyprawach to sposób na "odchudzenie" wędliny o aż 30% i nadanie jej nowego, wspaniałego smaku i aromatu. Przekonaj się sam! 

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
cukier kryształ 1/2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 szkl.
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat mała łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Porada

Schab w trakcie suszenia stracił ok. 30% swojej wyjściowej wagi.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab suszony dojrzewający w przyprawach

Schab suszony dojrzewający w przyprawach to przepis na wyśmienitą, domową wędlinę, która na długo pozostanie w pamięci, każdego kto jej skosztował. 

 

Przygotowanie jej jest dość czasochłonne, zajmuje około 14-16 dni. Można podzielić je na kilka etapów: obtoczenie schabu w cukrze, w soli, a na koniec w przyprawach. Do tego dochodzi leżakowanie wędliny w lodówce oraz w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Warto jednak cierpliwie czekać na efekty końcowe.

 

Suszony schab dojrzewający w przyprawach straci około 30% pierwotnej objętości i będzie smakować wybornie! 

Kroki postępowania

1
Schab umyć, osuszyć i oczyścić z błonek i ścięgien.
Krok 1 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
2
Mięso obtoczyć w cukrze (ze wszystkich stron), nakryć i odstawić do lodówki na 20-24 godziny. Odlewać (co kilka godzin) powstający płyn.
Krok 2 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
3

Schab dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i obtoczyć w soli.

Nakryć i odstawić do lodówki na 12-15 godzin (jeśli kawałek jest wąski) lub na 24 godziny przy krótkim i szerokim kawałku.

Krok 3 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
4
W międzyczasie połączyć wybrane przyprawy - w tym wypadku majeranek, pieprz, paprykę, czosnek granulowany.
Krok 4 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
5
Mięso opłukać z solanki, osuszyć na papierowych ręcznikach i dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw.
Krok 5 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto
6
Zapakować schab do czystej pończochy, zasznurować ciasno, aby zachował kształt i powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na 10-14 dni.
Krok 6 - Schab suszony dojrzewający w przyprawach foto

Bardzo podobny, choć nieco szybszy sposób przygotowania znajdziesz w tym przepisie na dojrzewający schab z pończochy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena 16.12.2023 09:09
Robię drugi raz schab dlugodojrzewajacy i za każdym razem wychodzi mi bardzo twardy i suchy, trudno go pokroić. Co jest powodem?
ira 4 tygodnie temu
Za długo dojrzewa Ja zjadam po 4-5 dniach Robię już tak od lat
Roza 13.12.2022 12:24
Robiłam nie raz. Teraz zrobię ponownie. Przepis jest jasny i dobry. Ponieważ nie lubię pieprzu ziołowego to nieco zmieniam zestaw przypraw. Mięso wychodzi wspaniałe.
Beatris 12.09.2016 21:45
Pyszna domowa wędlinka, mniam :)
MAR3STA 12.09.2016 20:53
Pyszne mięsko
sezamek 12.09.2016 16:15
Ale smaczne, mogę wpaść ? :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak