Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Tatar

rodzynki 100 g
kiełki fasoli mung 50 g
zielone jabłko 1 sztuka
szczypiorek 1 pęczek
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
filet z łososia 400 g
limonka 1/2
natka kolendry 1 garść
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
olej sezamowy
olej rzepakowy

Do smaku

estragon
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Opcjonalnie można użyć kilka listków szpinaku baby i garść kiełków groszku cukrowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6

Kroki postępowania

1
Szalotki dzielimy na pół i wrzucamy na kilka chwil do wrzątku, po czym przekładamy na papierowy ręcznik i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy na pojedyncze warstwy i układamy przeciętą stroną na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy aż brzegi cebuli się przyrumienią.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto
2
Rodzynki zalewamy gorącą wodą.
Z fasoli mung usuwamy korzonki, a pozostałą część drobno siekamy. Podobnie siekamy jabłko, szczypiorek, odsączone rodzynki, paprykę i pomidory – przed pokrojeniem z papryki usuwamy ziarna i białe błonki, a z pomidorów środek z pestkami. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto
3
Filet z łososia kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość przyprawiamy do smaku estragonem. Dodajemy odrobinę oleju sezamowo-rzepakowego, pieprz biały mielony, sok z ½ limonki oraz sól morską drobnoziarnistą. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto
4
Za pomocą dwóch łyżek formujemy z tatara wrzecionowate wałeczki. Na koniec ozdabiamy niewielką ilością śmietany i opcjonalnie listkami szpinaku oraz kiełkami groszku. Podajemy z szalotką.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2019 15:26
Bardzo smakowity tatar,porywam na kolację. Pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak