Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z kapusty z marchewką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

kapusta biała 2 kg
marchew 5 szt
cebula biała 2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 2 duże ząbki

Zalewa

ocet 10 % 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
sól 2 łyżki
ziele angielskie 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
olej 1 szklanka

Porada

Do surówki można użyć pora lub cebulę - wg uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z kapusty z marchewką

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa z zależności od potrzeby przebrać, obrać i umyć. Białą kapustę drobno poszatkować ( pozbywając się głąba ). Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę lub pora oraz pietruszkę bardzo drobno posiekać. Czosnek można przecisnąć przez praskę lub posiekać - wg uznania.

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać ze sobą w wielkiej misce.
Krok 1 - Surówka z kapusty z marchewką foto
2
Do rondla przelać ocet, wsypać cukier oraz sól; dodać ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Podane składniki zagotować. Po zagotowaniu wyłączyć palnik i wlać olej.
Całość zamieszać i odstawić do przestudzenia.
Krok 2 - Surówka z kapusty z marchewką foto
3
Warzywa zalać letnią zalewą i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Surówka z kapusty z marchewką foto
4
Gotową surówkę nakładać do słoików. Zakręcone słoiki przechowywać w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.
Krok 4 - Surówka z kapusty z marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 17.09.2016 16:27
pyszna sorowka
Ewelina1991 12.09.2016 20:41
dobra surówka
Wafelek2601 12.09.2016 15:36
Smaczna i zdrowa surówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak