Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsna z kaszanką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 190 g
młody jęczmień sproszkowany 2 -3 g
żółtko jajek 1
drożdże 15 g
mleko 2% ok.65 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki
olej rzepakowy ok.20-23 ml
sól 1/4 płaskiej łyżeczki
cukier szczypta

nadzienie

łopatka wieprzowa zmielona 550 g
sól 1/2 płaskiej łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat ok.1/4 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka (płaska)
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1 płaska łyżeczka
kasza manna 1 łyżeczka pełna
białko jaja 1 łyżeczka
oliwki czarne 65 g
kaszanka ok.180 g

Porada

Zapiekanka doskonale smakuje na ciepło i zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsna z kaszanką

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodajemy sproszkowany jęczmień, wszystkie zioła, robimy dołeczek , wkruszamy drożdże , posypujemy je cukrem , polewamy odrobiną letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże podrosną dodajemy żółtko, resztę mleka, sól , olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Potem odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie wałkujemy je dość cienko.
Krok 1 - Zapiekanka mięsna z kaszanką foto
2
Blaszkę 23X10 cm smarujemy margaryną i wykładamy ciastem. Boki blaszki pokrywamy do ok. 6 cm.
Krok 2 - Zapiekanka mięsna z kaszanką foto
3
Zmielone mięso przyprawiamy, mieszamy, kaszankę kroimy w dość grube plastry.
Odcieknięte oliwki kroimy na osiem części i mieszamy z mięsem.
Krok 3 - Zapiekanka mięsna z kaszanką foto
4
Na ciasto wykładamy połowę mięsa, przykrywamy kaszanką lekko dociskając mięso. Kaszankę przykrywamy drugą połową mięsa.
Krok 4 - Zapiekanka mięsna z kaszanką foto
5
Z pozostałego ciasta wycinamy ozdobne wzorki i dekorujemy wierzch ciasta.
Zapiekankę pieczemy ok. 60 mniut w 180 C.
Smacznego.
Krok 5 - Zapiekanka mięsna z kaszanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 12.09.2016 19:45
Ciekawy pomysł.
sezamek 12.09.2016 16:16
Bardzo smaczne :)
Maridka19 12.09.2016 15:57
Super pomysł :)
Futka 12.09.2016 13:19
Przepyszna zapiekanka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak