Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki
cukier 0,5 kg
żelfix

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Kroki postępowania

1
Sliwki myjemy,wyjmujemy pestki. U mnie śliwek pełen prodzisz
Krok 1 - Powidła śliwkowe foto
2
Podlewamy 1/3 szklanki wody i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Powidła śliwkowe foto
3
po chwili dodajemy cukier stopniowo kosztując czy trzeba jeszcze go dodać. Ilość cukru uzależniona od kwasowości śliwek. Mieszamy i smażymy dalej.
Krok 3 - Powidła śliwkowe foto
4
Do szybszego stężenia można dodać ok 1 łyżkę żelfixu, gotować aż powidła będą spadać płatami z łyzki.
Krok 4 - Powidła śliwkowe foto
5
Przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy ok 10 min.

Smacznego :)
Krok 5 - Powidła śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 13.09.2016 21:43
pyszne powidło
Ewa Wojtaszko 12.09.2016 21:54
moje ulubione :) uwielbiam z rana na ciepłego tosta mmm
Bernadeta1 12.09.2016 11:32
Często w mojej kuchni wykorzystuję, super zapasik na zimę
dodi 12.09.2016 11:07
moje ulubione śliwkowe
Małgorzata92 12.09.2016 10:58
Fajne na zimę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak