Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SERNIK GOTOWANY

twaróg zmielony 1 kg
cukier 1/2 szkl
masło 200 g
mleko 1/2 szkl
jajko 4 szt
budyń czekoladowy 1 op
kakao 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 op

KREM PORZECZKOWY

porzeczki czerwone 250 g
cukier 1/3 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 2 łyżki
śmietana kremowa 30% 1 szkl

DODATKOWO

herbatniki ok 200 g
bezy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką

Kroki postępowania

1
Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki. Gotowy sernik będzie łatwiej wyjąć z formy. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. U mnie były to herbatniki z nadzieniem czekoladowym, ale mogą być też maślane.
Przygotować dwa garnki tej samej wielkości. Serniki można przygotowywać jednocześnie, z tym że czekoladowy wykładamy na herbatniki jako pierwszy.
Rozdzielić po połowie masło i cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści i dodać połowę sera.
Krok 1 - Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką foto
2
W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z mlekiem i budyniami. Do czekoladowego wsypać jeszcze kakao. Kiedy masa serowa zacznie się gotować, wlać czekoladowy budyń. Dobrze wymieszać i w chwili, kiedy masa ponownie zabulgocze, zdjąć z ognia.
Krok 2 - Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką foto
3
Wylać do przygotowanej foremki i na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników.
Krok 3 - Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką foto
4
Taka samo postępujemy z sernikiem śmietankowym - do gotującego się sera wlać rozprowadzony budyń śmietankowy i zagotować. Wylać na warstwę herbatników, wyrównać i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką foto
5
Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić, delikatnie podgrzewając. Porzeczki umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sito i połączyć z żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wmieszać w zimny mus porzeczkowy.
Krok 5 - Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką foto
6
Z sernika usunąć folię i wylać krem porzeczkowy.
Krok 6 - Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką foto
7
Kiedy stężeje wyjąć całe ciasto z formy, pokroić na kwadraty i na każdym położyć bezę. Smacznego :)
Krok 7 - Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzeczką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 14.09.2016 11:14
podoba mi się :)
Ewa Wojtaszko 12.09.2016 21:59
wygląda genialnie !
agnieszka214 12.09.2016 19:00
Muszę zrobić dodaje do ksiegi
bietka 12.09.2016 16:33
na sam widok ślinka cieknie :)
Joanna Kryla 12.09.2016 13:36
Pyszne ciacho!
ania2610 12.09.2016 12:49
wspaniale wygląda!
patryska76 12.09.2016 12:27
pięknie się prezentuje!
gosia56 12.09.2016 12:12
jak zwykle super kolorowe;)
Babeczka35 12.09.2016 12:07
Ślicznie wygląda ten sernik.
Pobitegarybarbary 12.09.2016 11:53
Robiłam już gotowany sernik, ale na cieście kruchym. Fajny pomysł. Przyda się oszczędność czasu poprzez zastąpienie miodowych placków herbatnikami:)
jagoda5913 12.09.2016 11:51
pięknie wygląda
Bernadeta1 12.09.2016 11:38
ale ten serniczek musi być pyszny
olkaaa 12.09.2016 09:49
bardzo fajny
Krystyna32 12.09.2016 09:32
bardzo apetyczny
KORAL 12.09.2016 09:31
Świetny sernik :)
2milutka 12.09.2016 09:10
Genialny, aż slinka leci :)
mirosława4 12.09.2016 08:46
poproszę kawałek
noninka77 12.09.2016 08:37
Pysznie wygląda :)
MałaMi89 11.09.2016 23:40
Skąd Ty masz takie cudne pomysły? :)
w mojej kuchni 11.09.2016 23:29
dobre wypieki z dobrym przepisem
Iwusia 11.09.2016 23:07
pięknie sie prezentuje
Renata9 11.09.2016 22:29
Bardzo smaczny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak