Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas buraczany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 kg
woda ciepła 2 litry
sól 1 łyżka
liść chrzanu 1 sztuka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka sztuk
ząbki czosnku 3-5 sztuk

Porada

Można użyć do barszczu czerwonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas buraczany

Buraki obieramy i kroimy na plastry. Przekładamy do słoja i dodajemy liść chrzanu, pieprz i obrane ząbki czosnku.
Zalewamy ciepłą wodą z solą i odstawiamy na kilka dni (5-7dni). Każdego dnia przemieszać drewnianą łyżką.
Po tym czasie buraki ukisną. Odlewamy kwas buraczany i przechowujemy go w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 12.09.2016 19:50
pyszny, a przede wszystkim zdrowy
patryska76 11.09.2016 22:59
przydatny przepis ;-)
gosia1988 11.09.2016 21:25
Dobry przepis
Łukasz15 11.09.2016 21:16
Warto znać taki przepis
Mniam 11.09.2016 21:11
Barszcz na takim zakwasie jest przepyszny!
MAR3STA 11.09.2016 20:41
Znakomity na barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak