Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z indyka z kurkami

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso gulaszowe z indyka 500 g
mąka 1 łyżka
oliwy z oliwek do smażenia
ząbki czosnku 2 szt
cebula biała 2 szt
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
bulion 500 ml
kurki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka z kurkami

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami. Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Przesmażamy razem kilka minut a następnie podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami.
Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.09.2016 11:52
smaczny obiadek
Łukasz15 08.09.2016 23:11
Bardzo dobry
halina17 08.09.2016 21:52
Dobre danie.
KORAL 08.09.2016 21:43
Ale smaku narobiłaś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak