Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką i pieczarkami
Z cieplej wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić,aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki doprawić ziołami prowansalskimi i solą , dodać pokrojoną w pióra cebulę i podsmażyć na oleju. Czosnek i pomidory bardzo drobno posiekać a następnie wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawić bazylią, ziołami, solą i pieprzem. 50 g goudy zetrzeć na tarce, resztę pokroić w paseczki. Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić na połówki.
Ciasto rozwałkować na placek wielkości dużej blachy od piekarnika. W brzegi ciasta zawijać goudę pokrojoną w paseczki dociskając dość mocno aby się brzegi nie odwinęły. Środek posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, ułożyć pieczarki i szynkę, posypać oliwkami. Piec w nagrzanym do 250 st C piekarniku przez ok 17-20 min. Smacznego!