Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

cebula żółta 3 sztuki
papryka czerwona 4 sztuki
cukinia 2 średnie sztuki
passata pomidorowa 250 ml
piersi z kurczaka 3 pojedyncze
suszone pomidory z czosnkiem kilka sztuk
śliwki suszone 100 g bez pestek
tortilla 6 placków
śmietana gęsta 2-3 łyżki
ser mozarella 250 g (lub ser długodojrzewający)
natka pietruszki 1 pęczek
olej rzepakowy 1 litr

Do smaku

Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
cząber
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5

Kroki postępowania

1
Cebule kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i wsypujemy słodką oraz ostrą paprykę mieloną. Dokładnie mieszamy, ponownie wstawiamy na ogień i dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę świeżą paprykę. Całość dusimy aż papryka zmięknie i przyprawiamy do smaku cząbrem. Pomidory kroimy na ćwiartki i wraz z szypułkami wrzucamy na patelnię.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
2
Następnie dodajemy pokrojoną w grube kawałki cukinię (jeśli cukinia jest duża, przed pokrojeniem usuwamy z niej pestki) i przyprawiamy do smaku pieprzem cytrynowym. Na koniec wlewamy passatę pomidorową i wrzucamy 3 całe piersi kurczaka. Całość gotujemy aż mięso będzie miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
3
W trakcie gotowania dodajemy całe połówki pomidorów suszonych, całe suszone śliwki oraz wlewamy odrobiną aromatycznego oleju z pomidorów. Na koniec przyprawiamy do smaku mielonym kminkiem i solą. Ugotowane mięso wyjmujemy z gulaszu, kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy na patelnię.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
4
W małym garnku ok. 1 litr oleju – garnek powinien mieć średnicę o połowę mniejszą niż średnica placków tortilli. Do garnka wkładamy pojedynczo placki tortilli i przytrzymujemy je przy dnie za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gdy tortilla się przyrumieni wyjmujemy ją ręcznik papierowy, a następnie wstawiamy do porcelanowych miseczek.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto
5
Gulasz przekładamy do tortilli, wykładamy łyżkę kwaśnej śmietany i posypujemy startym serem i natką pietruszki.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Gulasz z papryki, cukinii i śliwek z kurczakiem, odc. 5 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 18.09.2016 11:03
Cos wartego uwagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak