Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dag
masło 20 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól szczypta

Masa serowa

twaróg 1,20 kg
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
jajko 6 sztuk
masło miękkie 10 dag
marcepan 10 dag
mleko w proszku 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
porzeczki czarne 1 szklanka

Porzeczkowa pianka

śmietana kremówka 1/2 litra
cukier puder 1 łyzka
porzeczki czarne 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
woda 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 listki
bezy 90 g

Porada

Prawdziwie letni sernik, na kruchym spodzie, masa serowa z marcepanem i czarnymi porzeczkami, smaku dopełnia słodko kwaśna pianka śmietanowa, a pokruszone bezy to kropka nad „i „

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego,
Krok 1 - Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami foto
2
przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki.
Krok 2 - Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami foto
3
Masa serowa: Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne, miękkie masło, cukier, budyń, umieścić w misce, zmiksować na gładki mus blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy już łyżką.
Krok 3 - Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami foto
4
Masę wylewamy na kruchy spód. Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze około 20 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż całkiem ostygnie
Krok 4 - Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami foto
5
Porzeczkowa pianka: Obrane i umyte porzeczki umieszczamy w rondlu, podlewamy małą ilością wody -100 ml, wsypujemy cukier i gotujemy aż zaczną się rozpadać, gorące miksujemy blenderem na gęsty mus.
Krok 5 - Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami foto
6
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy i dodajemy do gorącego musu, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy, po czym wkładamy na dwie godziny do lodówki do solidnego schłodzenia, masa stężeje, ale tak ma być, następnie miksujemy ja mikserem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto, ale nie całkiem na sztywno, dodajemy masę porzeczkową, miksujemy na krem, rozkładamy na całkiem zimnym serniku. Posypujemy pokruszonymi bezikami. Chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków!
Krok 6 - Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 11.09.2016 17:20
bardzo smaczny
smerfetka79 08.09.2016 23:31
przepiękny!!
Janina 08.09.2016 21:10
Super serniczek;))
cukiereczek 08.09.2016 17:10
Niebo w gębie
olkaaa 08.09.2016 17:06
świetnie wygląda
pestka 08.09.2016 16:13
pyszny deser
Franciszek 08.09.2016 13:31
dobre do kawy
wyattearp 08.09.2016 13:11
przepysznie wygląda
Mniam 08.09.2016 11:36
Wspaniały wypiek!
Ewa Wojtaszko 08.09.2016 10:15
obłędny !
noninka77 08.09.2016 10:10
Pyszności :)
Malinka 08.09.2016 09:47
Rewelacyjna propozycja!
ben-ka 08.09.2016 09:30
Przepiękny, bardzo apetyczny !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak