Flaczki Eli

Flaczki Eli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duży korpus z kurczaka-rosołowy

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler średni

    1/4 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Kucharek - uniwersalna

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • przyprawa do zup Kucharek

    do smaku
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • margaryna

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • flaki wołowe

    2 kg
  • ziele angielskie całe

    6 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki dokładnie umyć,pogotować w wodzie,odlać,przepłukać i tak powtórzyć 3-4 razy,aż flaki będą pół miękkie.Ostudzić i pokroić w paseczki.Porcję rosołową zalać zimną wodą,dodać kucharka,obrane ząbki czosnku,podpieczone na blasze lub opalone nad gazem cebule,liście laurowe,ziele angielskie i ugotować rosół.Obraną marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Rosół przecedzić,dodać flaki,obrane mięso z porcji rosołowej,utartą jarzynę i ugotować do miękkości.Doprawic imbirem,gałka muszkatołową,pieprzem,solą,majerankiem i maggi.Z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę dodać do flaków i zagotować.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

30.04.2014 21:10
Dobre to jest.

oliwkowa

01.11.2010 14:03
Wczoraj robiłam flaczki to bardzo smaczne

danusia19671

16.10.2010 20:14
Też bardzo lubię flaki

Ewa104

14.09.2010 14:21
Ja też bardzo lubię!

rosik93

30.08.2010 15:31
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat