Przepis i sposób przygotowania na: Tort samochód Delorean z filmu " Powrót do przyszłośći"
Kroki postępowania
Żelatynę wsypałam do miseczki i zalałam wodą - czekałam aż spęcznieje , zajęło to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewałam w mikrofalówce przez 10 sekund( jeżeli nie macie mikrofalówki możecie żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence) . Po podgrzaniu wsypałam do żelatyny glukozę i energicznie mieszałam, przelałam na stolnicę i dosypałam stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa przestała chłonąć cukier puder , dodałam również stopioną margarynę. Gotową masę zawinęłam w folię aby nie wyschła.
Orzechy zmieliłam w maszynce. W misce połączyłam ze sobą bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Cukier wymieszałam z cukrem waniliowym. Oddzieliłam białka jaj od żółtek. Białka ubiłam z cukrami.
Do ubitej piany wlałam żółtka i wymieszałam drewnianą łyżką. Do powstałej masy wsypałam stopniowo suche składniki ciągle mieszając. Gotową masę biszkoptową wlałam do brytfanki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piekłam w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
Ubiłam śmietanę mikserem . Do prawie ubitej dodałam stopniowo cukier puder. Następnie ubitą śmietanę wymieszałam drewnianą łyżką z serkiem mascarpone.