Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonego patisona

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na zupę

patison 1 kg
marchew 1 szt
cebula czerwona 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
ziemniak 1 szt
bulion warzywny 1 litr
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
oregano 1 szczypta
olej 1 łyżka
sól i pieprz
natka pietruszki 1 łyżka

Na grzanki

chleb czerstwy 3 kromki
ząbek czosnku
olej 1 łyżeczka
oregano 1 szczypta

Porada

Grzanki można przygotować na patelni, można je również zastąpić groszkiem ptysiowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonego patisona

Kroki postępowania

1
Warzywa umyć, obrać i pokroić.
Krok 1 - Zupa krem z pieczonego patisona foto
2
Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st C i piec o.k. 20 min (aż się zrumienią).
Krok 2 - Zupa krem z pieczonego patisona foto
3
Upieczone warzywa przełożyć do garnka z bulionem i dokładnie zmiksować blenderem. Następnie zupę zagotować i doprawić kurkumą, chili, solą i pieprzem.
Krok 3 - Zupa krem z pieczonego patisona foto
4
Z chleba odkroić skórki, pokroić w półcentymetrową kostkę, skropić olejem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku i oregano wymieszać, Piec w piekarnik aż się zrumienią. Zupę podawać z grzankami i natką pietruszki. Smacznego!
Krok 4 - Zupa krem z pieczonego patisona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 06.09.2016 13:59
fantastyczny pomysł na zupę
Habibi 06.09.2016 12:55
ciekawa i smakowita propozycja :)
adelajda 06.09.2016 12:54
NA pewno pyszna zupka :)
kasia.s 06.09.2016 12:27
Nie jadłam nigdy takiego kremu :) Musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak