Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto marchewkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 3-4 sztuki
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki
olej roślinny 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
sól 1/2 lyzeczki
cynamon Prymat 1 lyzeczka

Porada

Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem ;-)

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto marchewkowe

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Obraną marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.

jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym ok 3 min. Powoli zaczynamy dolewać olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon. Na koncu wsypujemy odciśniętą z soku marchewkę i ostatni raz mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-55 minut (do suchego patyczka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.09.2016 13:00
lubimy marchewkowe ciasta i właśnie zbliża się na nie sezon :) najczęściej piekę jesienią i zimą :)
AZgotuj 06.09.2016 10:06
najlepsze ciasto :)
Motorek 06.09.2016 09:57
lubię takie ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak