Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczywo prowansalskie Fougasse

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże suche 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 szklanki
woda 1 szklanka
tymianek 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól gruboziarnista do pozypania pieczywa

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczywo prowansalskie Fougasse

Fougasse to pyszne pieczywo prowansalskie,najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Sposób przygotowania:

Z drożdży,cukru, mąki,soli i oliwy zagnieść ciasto.Podczas zagniatania dolewać wody.Zagniatać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne.Odstawić w ciepłe miejsce na 3o minut do wyrośnięcia.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć ciasto i rozprowadzić palcami.Powierzchnia ciasta nie musi być równa.Naciąć ciasto delikatnie nożem w pionie,tak aby nie przeciąć papieru.Posypać pieczywo ziołami i solą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.09.2016 23:57
smakowita propozycja
Edith85 05.09.2016 21:48
Supeeer :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak