Metrowiec

Metrowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Takie same składniki tyle, że odejmujemy 3łyżki mąki i zamiast tego dodajemy kakao.

    Ciasto kakaowe:
  • 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru, 250 g miękkiego masła

    Masa budyniowa:
  • mąka

    1,5 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • jajka

    4 szt.
  • woda ciepła

    8 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto jasne: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170oC. Ostudzić. Ciasto ciemne przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób, tylko dodając kakao. Najlepiej razem z mąka. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Reszte mleka rozrobić z mąką na gładką, bezgrudkową masę. Rozrobioną mąkei z mlekiem wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Kazde z ciast pokroić na kawałki. Przekładać na przemian ciasto jasne i ciemne, przesmarowując masłem. Wyjdą z tego dwa metrowce wielkości blaszki w jakiej piekliśmy. Gotowe ciasto polewamy czekoladą. Wedle smaku można opruszyć jeszcze migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caroline1983

31.07.2011 22:31
pyszne ciasto

Andzia1977

13.07.2011 21:51
super wyglada, pewnie tak samo smakuje

kanu83

28.06.2011 22:55
super ciacho

gusia1000

22.10.2010 00:31
Znane i dobre ciasto.

christopher1

27.08.2010 22:15
Jadłem i przyznaję że bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat