Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta zapiekanka chlebowa z boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb tostowy 3 kromki
boczek wędzony 1 grubszy plaster
ketchup pikantny 1 czubata łyżeczka
jajko 1 klasy M
por 1 łyżeczka (posiekany drobno)

Porada

Do przygotowania nadaje się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy)

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta zapiekanka chlebowa z boczkiem

Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek.
Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki.
W miseczce mieszamy ketchup z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć cały boczek (środek zapiekanki) i wsiąknąć lekko w "chlebowe boki".
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie do ścięcia masy jajecznej, około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu możemy wyjąć zapiekankę z foremki. Posypujemy wierzch posiekanym porem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 07.09.2016 23:57
Dziękuję :)
berys18 07.09.2016 14:02
fajny pomysł
IKrakowianka 05.09.2016 19:49
super pomysł!
w mojej kuchni 05.09.2016 19:04
dobre jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak