Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa bombka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremówka 330 ml
twaróg zmielony 30 dag
cukier puder 3 łyżki
biała czekolada 5 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 listki
biszkopty podłużne 10 dag
likier truskawkowy do skropienia biszkoptów
truskawki świeże 1 szklanka pokrojonych
woda 400 ml
galaretka truskawkowa 1 sztuka
cukier 1 łyzka

Porada

Szybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem nasączonych likierem biszkoptów. Propozycja na niedzielną ucztę.

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa bombka

Kroki postępowania

1
Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru, zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia.
Krok 1 - Truskawkowa bombka foto
2
Metalową miskę wykładam w środku folią spożywczą, wylewam delikatnie tężejącą galaretkę, wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 2 - Truskawkowa bombka foto
3
Żelatynę namaczam w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskam, przekładam do miseczki i rozpuszczam w mikrofali zostawiając na kilka sekund, należy uważać żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę dodając w trakcie cukier puder oraz twarożek i płynną żelatynę oraz startą drobno białą czekoladę, całość miksuję na jednolitą masę.
Krok 3 - Truskawkowa bombka foto
4
Biszkopty łamię na kawałki, skrapiam dość solidnie likierem, ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wykładam na paterę, zdejmuję folię dekoruję bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego!
Krok 4 - Truskawkowa bombka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 11.09.2016 10:12
Swietnie wygląda
Ada-Gaba 07.09.2016 13:14
rewelacyjny deser
Joanna Kryla 07.09.2016 09:00
Przepiękny smakowity torcik:)
Patrycja33 07.09.2016 08:51
wyglada przepieknie ta Twoja bomba super przepis
Bernadeta1 06.09.2016 17:14
prawdziwe słodkie arcydzieło
ben-ka 06.09.2016 10:13
Rewelacja, to coś dla takich łasuchów jak ja :)
Mysiunia 06.09.2016 08:03
wygląda bombkowo :)
Madzai 05.09.2016 20:29
Super pyszne
Renataj 05.09.2016 20:13
Apetyczny deser:)
KORAL 05.09.2016 19:59
Ślicznie wygląda
IKrakowianka 05.09.2016 19:49
wygląda ślicznie :)
patryska76 05.09.2016 19:30
prezentuje się cudownie!
Konczi 05.09.2016 19:21
Pysznie wygląda :)
Agnieszka-87-25 05.09.2016 19:12
bardzo ładny deser
halina17 05.09.2016 18:51
Smacznie wygląda.
Urszula Świeca 05.09.2016 18:14
Świetne.))
ada.la 05.09.2016 17:26
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak