Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka z dodatkiem piwa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 60 dag typ 650
drożdże suche 1 opakowanie
woda 1 szklanka
piwo 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka z dodatkiem piwa

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami, następnie dodać ciepła wodę i piwo, zagnieść ciasto ( ja to robię robotem z końcówką haka) . Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie uformować z niego długą bułkę i ułożyć w wąskiej formie, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Jajko rozmieszać i posmarować nim wierzch wyrośniętej bułki, posypać suchym makiem.
Piec około 35 minut w temp. 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 06.09.2016 09:58
domowe pieczywo jest najlepsze
Beatris 05.09.2016 18:48
Pyszne domowe pieczywo, mniam :)
Urszula Świeca 05.09.2016 18:30
Smaczna bułka.))
olkaaa 05.09.2016 17:47
muszę spróbować
adelajda 05.09.2016 17:18
Domowe pieczywo najlepsze :)
Wiktoria29 05.09.2016 16:08
bardzo apetycznie wygląda
Habibi 05.09.2016 15:59
Pyszny chlebek :) Ja również chętnie dodaję piwa do takich wypieków. A u mnie właśnie się dopieka chlebek owsiany :)
slodkieniebo 05.09.2016 15:16
Uwielbiam domowe pieczywo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak