Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki piwne Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo jasne
mąka pszenna-tyle ile ciasto zabierze
olej do smażenia 1 litr
żółtko jajek 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki piwne Eli

Żółtka rozbełtać w szklance.Do drugiej takiej samej szklanki wlać tyle piwa ile jest żółtek i razem lekko zmiksować.Dodać tyle mąki ile zabierze i wyrobić elastyczne ciasto.Ciasto cienko rozwałkować(nie podsypywać dużo mąki),wycinać podłużne prostokąty,zrobić nacięcie pośrodku i przeciągnąć przez nie jeden koniec.Smażyć w rozgrzanym,głębokim oleju,odsączyć na papierze kuchennym i posypać cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 21.06.2012 08:00
wspaniałe
Babciagramolka 07.04.2011 09:30
Zamawiam porcyjkę przy najbliższym pieczeniu .
mehia 19.02.2011 17:11
dzięki za przepis. na pewno spróbuję :)
christopher1 27.08.2010 22:14
Uwielbiam faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak