Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini Szarlotki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

masło zimne 100 g
mąka tortowa 200 g
miód 1/3 szkl
żółtko jajek 2 szt
skórka z limonki 1 szt
śmietana 30% 1 łyżka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masa budyniowa

budyń śmietankowy 1 szt
mleko 450 ml
cukier brązowy 3 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka

masa jabłkowa

jabłka kwaśne 3 szt
gruszka 1 szt
sok z limonki 1/2 szt
sok z pomarańczy 1/2 szt
cynamon 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

polewa

cukier puder 2 łyżki
sok z limonki 1/2 szt
kolorowa posypka

Porada

Najlepiej smakują delikatnie ciepłe :) Można podać z gałką waniliowych lodów i prawdziwą bitą śmietaną :).

Przepis i sposób przygotowania na: Mini Szarlotki

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotować ciasto. Masło posiekać nożem, dodać resztę składników, zagniatać ok 10 minut, podzielić na dwie kulki, włożyć do woreczków i schłodzić w zamrażarce ok 30 minut.
Krok 1 - Mini Szarlotki foto
2
Kiedy ciasto się schładza, ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać z budyniem i cynamonem, resztę zagotować z cukrem. Ugotować jak normalny budyń. Gotowy przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuszek i odstawić.

Krok 2 - Mini Szarlotki foto
3
Jabłka i gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać świeżo wyciśnięte soki, łyżeczkę masła i pokrojone owoce. Gotować ok 10 minut.
Krok 3 - Mini Szarlotki foto
4
Przygotować foremki do mini szarlotek, wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nimi spód foremek. Następnie dodać łyżkę masy jabłkowej, po dwie łyżki budyniowej i znowu owoce.
Drugą kulkę ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć na nasze mini szarlotki.
Krok 4 - Mini Szarlotki foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25-30 minut.
Przygotować polewę: sok z limonki wymieszać z cukrem pudrem, polać wg uznania szarlotki i posypać karmelową posypką.
Można zajadać z bliskimi przy pysznej kawie!
Krok 5 - Mini Szarlotki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 05.09.2016 16:21
Pyszności :)
Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:37
oo mamo...! jeszcze lody do tego i jestem w niebie
2milutka 05.09.2016 11:35
jaki pyszny deser!
mysza75 05.09.2016 10:45
pyszne szarlotki
Motorek 05.09.2016 08:59
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak