Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt z białek

białko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
olej 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 4 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Biszkopt jasny

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem chałwowy

mleko 2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
masło 82% 20 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
chałwa 10 dag

Pianka

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
biała czekolada 5 dag
kolorowa posypka według uznania

Dodatkowo

wiórki kokosowe kilka łyżek

Porada

Tortownica o średnicy 23 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Zamiast masła można użyć margaryny ,, Kasia ''.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką.

Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Całość dopełnia pyszna śmietankowo - czekoladowa pianka, a posypka, która jest lekko kwaśna przełamuje słodycz pianki. Do tego ciasta właśnie polecam wybrać kwaśną posypkę. Ciasto polecam dla gości lub na podwieczorek.

Wykonanie:

1. Biszkopt z białek: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Biszkopt jasny: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Krem chałwowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie ubijamy.

5. Przekładanie: Biszkopty przekładamy kremem chałwowym, biszkopt z białek powinien być w środku, smarujemy również wierzch i boki tortu. Następnie na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy piankę z kremówki. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch posypką.

6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.02.2017 06:50
Dziękuję.:)
MagdalenaIC 28.09.2016 10:17
Wspaniały tort :)
Babeczka35 23.09.2016 22:12
Dziękuję:)
Malgorzata549 17.09.2016 05:39
pyszny pomysł
Babeczka35 15.09.2016 06:12
Dziękuję:)
gusia1000 13.09.2016 03:12
Wygląda pysznie.
Babeczka35 11.09.2016 07:24
Dziękuję i zapewniam, że był pyszny.:)
Patrycja33 06.09.2016 09:49
pyszniutki torcik
ania2610 05.09.2016 15:00
przepyszny musi być :)
Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:38
wspaniały
Ewelina1991 05.09.2016 09:12
wspaniały torcik
gosia56 05.09.2016 08:41
na pewno pycha;)
pestka 05.09.2016 08:19
bardzo lubię takie słodkości !
Babeczka35 05.09.2016 06:36
Dziękuję bardzo:)
Babeczka35 05.09.2016 06:35
Mogę poczęstować:)
Diana Rusiłowicz 05.09.2016 01:34
Reeewelacja!
norweska20 04.09.2016 22:48
na takie ciacho to ja mam zawsze ochotę
Wafelek2601 04.09.2016 21:45
Pyszny torcik
trufelek 04.09.2016 21:41
Pyszne ciacho ! :)
Wiktoria29 04.09.2016 20:59
zjadłabym...
halina17 04.09.2016 20:44
Smaczne ciasto.
Babeczka35 04.09.2016 20:11
Dziękuję, jest mi bardzo miło czytać takie komentarze:)
Janina 04.09.2016 19:28
Jak zawsze, pysznie u Ciebie;))
agnieszka214 04.09.2016 19:10
Lubię takie ciasto
Renataj 04.09.2016 19:07
Oj nie pogardziła bym tym kawałkiem:) Bardzo apetyczny tort:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak