Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pstrąg patroszony 2 sztuki
cytryna 4 plastry
koper świeży kilka gałązek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku

Salsa z małosolnych

ogórki małosolne 3 sztuki
suszone pomidory z czosnkiem 1/2 słoiczka
papryka marynowana 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
miód 1 łyżeczka
sok z cytryny
oliwa 1 łyżka
Imbir mielony Prymat szczypta

Porada

Delikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów

Kroki postępowania

1
Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki.
Krok 1 - Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów foto
2
Obłożyc plastrami cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów foto
3
Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki.
Krok 3 - Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów foto
4
Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut na średnim żarze podawać z salsą. Smacznego!
Krok 4 - Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NiePieprz.pl 05.09.2016 11:00
Uwielbiam pstrągi! Grillowane, pieczone, czy nawet na parze. To wspaniała ryba, a Twoja wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak