Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

arbuz 1 kg
truskawki świeże 1 szklanki
śmietanka 22% 1,5 szklanki
miód płynny 1 łyżka
mięta liście

Bezowe pianki

białko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
mleko 2% 1/2 litra
wanilia 1/2 laski

Porada

Kiedy robi się gorąco nie musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki.To pyszna i zdrowa propozycja z soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu truskawkami i…..bezowymi piankami, czyż nie brzmi to pysznie?

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami

Kroki postępowania

1
Arbuza oczyszczam z pestek, truskawki obieram z szypułek, wkładam do wysokiego garnka, wlewam śmietankę i miksuję blenderem, dosładzam miodem, mieszam, wkładam na jakiś czas do lodówki.
Krok 1 - Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami foto
2
Robię bezowe pianki: Białko miksuję przystawką blendera do ubijania piany, w trakcie wsypuję cukier i miksuję do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca-około 1 minuty.
Krok 2 - Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami foto
3
Mleko zagotowuję z wydrążonymi ziarenkami wanilii, łyżeczką nabieram pianę z białek i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2 minut przewracając pianki w trakcie na drugą stronę, łyżką cedzakową wyciagam z mleka, studzę. Zimny chłodnik rozlewam do miseczek, obkładam piankami i podaję. Smacznego!
Krok 3 - Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z bezowymi piankami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 12.01.2017 22:53
coś pysznego :)
RenataZ-et 04.09.2016 15:14
super chłodnik
jagoda5913 04.09.2016 13:23
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak